Vi genbesøger vores koncept for renseprojektet

Nyheder

På vores bestyrelsesmøde i denne uge godkendte bestyrelsen, at vi holder momentum i renseprojektet på trods af Miljøstyrelsens tilbagetrukne vejledninger for udledningstilladelser, men at konceptet og projektøkonomien genbesøges.

Det er vigtigt, at renseprojektet sikrer bedst muligt spildevandsrensning for et bedre havmiljø.

I marts i år trak Miljøstyrelsen deres vejledninger om udledning af spildevand tilbage på grund af en ankesag. Disse vejledninger bruger forsyningsselskaber i hele landet, når de skal søge om udledningstilladelser. Denne suspendering fra Miljøstyrelsen påvirker renseprojektet i Sønderborg, som vi i øjeblikket arbejder på.

”Vi har valgt, at vi stadig arbejder for fuld kraft på renseprojektet i SONFOR, på trods af Miljøstyrelsens træk i bremsen for krav,” fortæller vores bestyrelses næstformand Tom Hartvig, og fortsætter:

”Samtidigt er vi nødt til at genbesøge projektkonceptet, der blev besluttet tilbage i 2016. Det er det rigtige at gøre nu, for der er sket flere miljøteknologiske fremskridt de seneste år, og den udvikling vil vi have med i projektet. Derfor genbesøger vi design- og kravsspecifikationerne fra 2016.”

Tom Hartvig, Næstformand i SONFOR bestyrelse

Meldingen kommer efter vores bestyrelsesmøde som vi afholdt i denne uge. Her orienterede vi bestyrelsen om en række mulige scenarier for rensning af spildevand, som vi ved SONFOR er ved at regne på. De mulige scenarier tager højde for nye krav, ny viden og nye kompetencemuligheder, mens de skal sikre, at projektet når i mål i 2028 med en ansvarlig projektøkonomi og ikke mindst renere havmiljø som resultat:

”I de seneste år har vi som samfund fået øjnene op for forureningspunkter, som vi ikke har været nok bevidste om før, så som medicinrester, mikroplast, PFAS og andre stoffer, der i den grad påvirker vores natur og miljø. Det betyder også flere krav til rensningen af vores spildevand. Samtidig ønsker vi en fuld sektorkobling, hvor for eksempel højrenset spildevand kan bruges til PtX og andre industrielle formål i stedet for vores grundvand. De forhold og de massive prisstigninger i byggesektoren gør, at vi nu revurderer vores rensesystem, og sætter ambitioner, der sikrer det bedst mulige for miljøet, kunderne og medarbejderne.”

Ellen Trane Nørby, Bestyrelsesformand for SONFOR