Lige nu dukker der flere og flere blå fisk op ved vejristene i Sønderborg Kommune. De første blå fisk blev malet sidste år, og vi er i øjeblikket i gang med penslen igen for at fastholde opmærksomheden på, at vandet fra fliser, tage og veje ender direkte i vores vandløb og hav.
Regnvand og alt, hvad der skylles ned i vejristene, ledes direkte ud i naturen uden at blive renset først på rensningsanlægget. Det betyder, at olie, sæber og kemikalier fra vores daglige aktiviteter ender i søer, åer og havet – hvor det ikke kun påvirker dyrelivet, men også badevandet. Når vi bader ved stranden om sommeren, kan vi hoppe i det samme vand, som vi brugte til at vaske bilen i indkørslen, eller som er blevet skyllet ned fra vores tag sammen med algerens.
“De blå fisk fra sidste år har allerede skabt nysgerrighed og opmærksomhed i bybilledet. Derfor bygger vi videre på kampagnen og maler endnu flere fisk i år – særligt omkring børnehaverne. Vi ved, at mange gerne vil passe på naturen, og denne kampagne gør det nemt at forstå, hvorfor det er vigtigt,” siger Silvia Jovanovic, projektleder for Spildevand i SONFOR.
Blå fisk-kampagnen blev første gang lanceret i foråret 2024, og SONFOR bygger videre i 2025. Erfaringen er, at mange ikke er klar over, at vejristene leder vandet direkte ud i vandløb og havet uden at blive renset på rensningsanlægget. Netop den viden kan gøre en forskel for havmiljø og badevand, hvis flere tænker over, hvad de skyller ud med regnvandet.
Nyt tilbud til alle børnehavebørn
Som noget nyt i år har vi specifikt malet blå fisk ved vejriste omkring børnehaverne i kommunen. De er en del af et nyt formidlingsforløb, hvor børnehavebørn kan tage på skattejagt efter de blå fisk og lære, hvorfor vi skal passe på vores vandmiljø. Børnehaver og familier kan hente et gratis opgavehæfte med sjove aktiviteter om Viggo Vanddråbe og fiskene, og børnehaverne har også mulighed for at få besøg af vores formidler, der bla. vil guide børnene gennem en skattejagt i deres nærområde. Formålet er at engagere de yngste borgere som børneambassadører – for når børn lærer om miljøet, tager de den viden med hjem og deler den med forældre og bedsteforældre.
