Blå fisk

Det du hælder i vejristen ender hos fiskene

Vil du svømme i det, du hælder i vejristen?

I Sønderborg Kommune har vi kloaksepareret en stor del af kloaknettet. Det betyder, at spildevandet fra dit hus sendes til renseanlægget, mens vandet fra din indkørsel og tag ledes direkte ud i vandløb og havet – og det samme gælder for det vand, der ryger ned i vejristen.

Derfor har vi malet blå fisk ved flere regnvandsriste for at minde om, at fiskene og du skal svømme i det vand. Sønderborg Kommune er omgivet af hav og badestrande, og vi har mange vandløb, der fører regnvandet direkte ud i havet. Det betyder, at alt det, vi hælder i vejristen, i sidste ende kan ende dér, hvor vi bader om sommeren.

Forurenet regnvand kan forringe badevandskvaliteten og øge risikoen for bakterier og alger, som kan gøre det ubehageligt – eller i værste fald sundhedsskadeligt – at bade. Så vi skal alle tænke over, hvilke kemikalier vi bruger på taget og i indkørslen, og hvad vi hælder i regnvandsristene.

Gode råd før du går i haven

Haven og forårsrengøringen kalder. Her er en række huskeregler, så du er med til at sikre, at der ikke ender spildevand i havet.

Bilvask

  • Vask bilen i vaskehal
  • Hvis du vil vaske bilen selv, så brug en dertil indrettet vaskeplads
  • Hæld altid sæbevand i håndvask eller toilet

Hus & have

  • Tøm gulvspanden med beskidt sæbevand i vasken – også selvom der er grus i
  • Vask havemøbler i vand uden sæbe eller kemikalier

Kemikalier

  • Rens tag og fliser uden algerens eller andre miljøfarlige kemikalier
  • Aflever rester af maling og kemikalier i miljøkassen eller på genbrugspladsen

Børnehaveforløb med Viggo Vanddråbe

Tag med Viggo Vanddråbe på eventyr, når han skal finde ud af, hvor det beskidte sæbevand kommer fra. Sæbevandet gør nemlig alle hans fiskevenner syge.

Vi kommer ud til jer i jeres institution, hvor vi sammen hører historien om Viggo Vanddråbe og arbejder med temaet.

I har også mulighed for selv at løse opgaverne derhjemme ved at downloade opgavehæftet og historien om Viggo Vanddråbe.

Har du set de blå fisk?

Rundt omkring i Sønderborg Kommune kan du finde blå fisk ved regnvandsristene. De er ikke bare dekoration – de er en påmindelse om, at vandet, der løber ned her, ikke bliver renset, men ender direkte i naturen.

De blå fisk skal få os til at stoppe op og tænke over, hvad vi hælder i vejristen. For det er ikke kun regnvand, der kan havne i vores vandløb, fjorde og havet – det kan også være sæberester, olie eller kemikalier, som skader både fiskene og kvaliteten af vores badevand.

Har du lagt mærke til de blå fisk i dit område? De er små, men deres budskab er vigtigt.

Hvor ender vandet fra dit hus?

Når du bor i et hus, hvor der er kloaksepareret løber vandet fra indkørsel, fliser, vejrist og tag direkte ud i vandløb og natur. Det kommer ikke forbi renseanlægget først. Spildevandet fra toilet, håndvask og indendørsafløb ledes til renseanlægget.

Så du passer bedst på vores natur, vand og fisk ved kun at bruge rent vand udenfor, og holde kemikalier og sæbe indendørs.

Historien om fisken