
Hos SONFOR tager vi os godt af dit affald, uanset hvor du afleverer det. Vi indsamler til genbrug og genanvendelse ved 35.000 husstande, på vores otte Genbrugspladser og blandt Sønderborg Kommunes i alt 75.000 indbyggere.
71.613 ton har vi sammen indsamlet i Sønderborg Kommune i 2023.
– Det svarer til 24.000 fuldvoksne elefanter.
Den samlede genanvendelsesprocent på husholdningsaffald i Sønderborg Kommune er 55,5 %.

Fra 2022 blev det vedtaget, at kommunerne skal genanvende mindst 50 % af husholdningsaffaldet fra udvalgte fokusfraktioner.
Sønderborg Kommune ligger et godt stykke over landsgennemsnittet på 52% og opfylder både EU’s og de nationale krav til genanvendelse, som ligger på 55 %.
Vi arbejder hele tiden på at forøge genanvendelsesprocenten yderligere, så vi kommer til at opfylde EU’s 2030 genanvendelsesmål på 60 %.

Plastik
Når vi sorterer plast korrekt, bliver det muligt at genanvende det til nye produkter og kvaliteten er afgørende for resultatet. Hvis plasten ikke sorteres præcist, kan det gå til spilde eller ende til forbrænding. Det kræver en lille indsats at sortere, men effekten er stor.
Plastik er ikke bare plastik
Vores plastik sorteres ud i ni forskellige undertyper af plastik. Efter sorteringen bliver det genanvendt til alt fra emballage til nye byggekomponenter.
En handling med stor effekt
Hver gang vi genanvender plast, sparer vi både CO2 og ressourcer, som ellers skulle bruges til at fremstille ny plast.


Pap
Når vi indsamler pap, sorteres det efter kvalitet for at sikre, at det genanvendte pap får den ønskede styrke. Genanvendt pap bliver til nye papprodukter, mens pap blandet med papir bliver til f.eks. æggebakker – en lille indsats med stor betydning.
Genbrugspap er god pap
Genanvendelsen af 1 kg pap sparer 1,6 kg CO2 i forhold til at producere pap fra nye fibre.
Genanvendes igen og igen
Papfibre kan bruges ca. 7 gange. Hvis vi brænder pappet, brænder vi en vigtig ressource, der ellers kunne bruges til at producere nye papprodukter.

Tekstil
Når vi indsamler tekstilaffald, sorteres det for at sikre, at mest muligt kan genbruges og få nyt liv. Nogle tekstiler bliver til nye tøjprodukter, mens andre omdannes til for eksempel isoleringsmateriale eller polstring. Ved at genanvende tekstilaffald sparer vi på ressourcerne og reducerer behovet for nyproduktion.

Det bliver affaldet til
Det affald du sorterer kan genanvendes på mange forskellige måder. Se hvad der sker med de forskellige typer affald og hvad det bliver til ved at klikke på miljøstyrelsens billeder herunder.