Der er indgået aftale med COWI om bygherrerådgivning i forbindelse med planlægning og opførelse af ny rensestruktur i Sønderborg frem mod 2029.
Fra starten af december bliver det Projekt Værdivands hidtidige tekniske chef, Søren A. Henriksen, som skal stå i spidsen for at gøre Sønderborgs nye, moderne rensestruktur til virkelighed. Med i rygsækken har den nyudnævnte projektchef blandt andet lang erfaring med at bygge produktionsanlæg for store virksomheder i klima- og energisektoren.
Med aftalen får vi adgang til et hold eksperter, der tilsammen har mere end 300 års erfaring med store, teknisk krævende anlægsprojekter i forsyningssektoren. Den erfaring bliver der god brug for, når der over de kommende år skal erstattes fire gamle og slidte renseanlæg med et nyt og moderne anlæg ved Kær Vestermark.
Som bygherrerådgiver bliver det COWIs opgave at hjælpe med at få miljø- og myndighedskrav, nye teknologiske muligheder, tidsplan og økonomi til at spille sammen, så Sønderborg får en rensestruktur, der er bedst muligt forberedt til fremtiden og som kan rense mere og bedre for pengene. Det forklarer projektchef hos SONFOR, Søren A. Henriksen:
Vores bestyrelse har sat en klar ramme og retning med den nye strukturplan. I den praktiske planlægning og udførelse ligger der imidlertid rigtig mange detailbeslutninger, som har stor betydning for, hvor meget miljø vi ender med at få for pengene. Samtidig er det et område, hvor tingene flytter sig hurtigt. Det skal tænkes ind i alt fra teknologivalg til udbudsstrategi og entrepriser. Derfor vi rigtig glade for at få COWI med som rådgiver, så vi kan trække på deres omfattende ekspertise.
Søren A. Henriksen, Projektchef
Arbejdet med den nye rensestruktur er blandt andet udløst af nye EU-krav til spildevandsrensning, som forventes indfaset frem mod 2035. Det betyder, at der skal tilføjes yderligere rensetrin til den nuværende renseproces, samtidig med, at klimaaftrykket skal mindskes. Derudover har den teknologiske udvikling de senere år åbnet for nye muligheder for at koble renseprocesserne sammen med f.eks. el- og varmeproduktion, power2x og carbon capture-teknologier, som gør det muligt at hive mere værdi ud af spildevandet i form af energi og råstoffer.
COWI ser frem til at bistå med at virkeliggøre den nye rensestruktur, som har fået navnet ”Projekt Værdivand”.
Vi er glade for at bidrage til Projekt Værdivand, som sætter barren højt for, hvordan der skal investeres i at beskytte det sårbare havmiljø omkring Sønderborg og udnytte de værdifulde naturressourcer. Tilmed er der store ambitioner om at bygge et anlæg, der skal videreudvikles over tid og udnytte synergien i at koble sektorer sammen på tværs med fokus på bæredygtighed. Vi ser frem til et stærkt samarbejde med SONFOR om projektet de kommende år.
Anders Bertelsen, Associate Project Director i COWI.
Rådgivningsopgaven har været i EU udbud. COWI var eneste leverandør, der endte med at byde på opgaven efter en grundig udbudsproces, der har strakt sig over næsten fire måneder. Advokatpartnerselskabet Kirk Larsen & Ascanius har bistået med at gennemføre udbudsprocessen.
Om Projekt Værdivand
Projekt Værdivand” er et selvstændigt projekt under SONFOR, som har fået til opgave at bygge et nyt, centralt renseanlæg, der er forberedt til fremtiden og som kan rense mere og bedre for pengene. Det skal erstatte de nuværende, udtjente anlæg og sikre, at Sønderborg kan leve op til nye, skrappe krav til rensning for miljøfremmede stoffer og reduceret klimabelastning. Samtidig skal det nye anlæg forberedes til sektorkobling, der giver muligheder for at udvinde værdi af spildevandet i form af varme, el, energi og biokul til næringskredsløbet.
Læs mere om projektet på www.vaerdivand.dk.