Vi tager første spadestik til ny varmepumpe

Fjernvarme

I dag har vi taget første spadestik til byggeriet af en ny varmepumpe ved vores fjernvarmeværk i Havnbjerg. Varmepumpen er en strategisk udvidelse af vores grønne fjernvarmeforsyning på Nordals, som i første omgang skal bruges til at forsyne Nordborg Resort med bæredygtig varme.

”Investeringen i varmepumpen styrker den bæredygtige fjernvarmeforsyning på Nordals. Det er et positivt bidrag til den grønne omstilling og vil skabe et solidt fundament for fremtidig vækst og udvikling i området, da det vil åbne op for muligheder med sektorkoblingen,” udtaler vores bestyrelsesformand Ellen Trane Nørby.

Ved første spadestik bød vi næstformand, Tom Hartvig Nielsen, medarbejdere, bestyrelse og samarbejdspartnere velkommen. Bagefter fortalte vores direktør, Christian Udby, om mulighederne for samarbejder med varmepumpen og teknikdirektør ved Verdo, Morten Birch, gik gennem den tekniske funktion af varmepumpen. Vi forventer at være færdige med varmepumpen i slutningen af 2024, og kan producere fjernvarme fra anlægget i starten af 2025.

Kilde til grøn varme og samarbejde

Varmepumpen skal i første omgang forsyne Nordborg Resort med bæredygtig varme. Den grønne strøm, der driver varmepumpen, sikrer, at den producerede varme også er 100% grøn og uden CO2-udledning. Varmepumpen er en vedvarende varmekilde, der er fossilfri og uafhængig af biobrændsel, hvilket er et værdifuldt skridt mod en fossilfri fremtid. Varmepumpen vil ikke kun være til gavn for miljøet, men er også attraktiv i forhold til sektorkobling og muliggør samarbejder med f.eks. elselskaber om systemydelser.

Fakta om varmepumpen

  • Kapacitet: Varmepumpen har en kapacitet på 8,5 MW
  • Forventet årsproduktion: 14.000 MWh
  • Planlagt afslutning af byggeriet: Slutningen af 2024
  • Planlagt drift: I drift fra primo 2025
Christian Udby, direktør i SONFOR, Tom Hartvig Nielsen, næstformand i SONFOR, og Morten Birch, teknikdirektør i Verdo ved byggegrunden i Havnbjerg.