Pas godt på dit afløb

Det er en rigtig god ide at passe godt på sit afløb – så undgår du nemlig f.eks. propper i dit afløb og længere ude i systemet. Propperne kan være skyld i oversvømmelser i kældre og lavtliggende boliger.

Læs her om afløbets værste fjender – og hvad du kan gøre ved dem:

 

Kun 2 ting må komme i dit toilet:

  1. Det der kommer ud af kroppen
  2. Toiletpapir

 

Men hvad så med alt det andet?

Hår, vatpinde og vådservietter
Hår fra børsten samler sig i store hårbolde, som blokerer afløbet samtidig med, at mange andre ting kan sætte sig fast i håret. Hår skal derfor i skraldespanden.

Vatpinde skal også i skraldespanden – de bliver nemlig heller ikke opløst, men risikerer at sætte sig fast og stoppe afløbet.

Vådservietter, som man typisk bruger til babyer, er fremstillet af fibre, der danner propper og som kun langsomt bliver opløst. Derfor skal vådservietter i skraldespanden og ikke i toilettet.

 

Kemikalier og medicinrester
Kemikalier er farligt affald – og derfor skal du aflevere dem på genbrugspladsen.

Medicinrester skal du altid aflevere på apoteket.

Fedt fra pander og gryder

Fedtet lugter og tiltrækker rotter – mere fedt, flere rotter. Fedt danner også svovlbrinte i kloaksystemet, som kan være skyld i, at især betonledninger bliver ødelagte.

Alt efter hvilken form for fedtstof, du har brugt til madlavningen, kan du gøre følgende:

Smør og margarine
1. Lad fedtstoffet størkne, så det bliver til en fast masse – f.eks. ved at det stå i panden eller gryden.
2. Tag et stykke køkkenrulle og tør fedtet af panden/gryden med papiret.
3. Smid fedtet og papiret i skraldespanden.
Olie
Olie størkner ikke efter brug, så her kan du med fordel gøre følgende:

1. Lad olien køle af.
2. Hæld den brugte olie i en gammel mælkekarton og luk den til.
3. Smid kartonen med olien i skraldespanden.

 

Hvis skaden er sket - sådan renser du afløbet...
Et stoppet afløb opstår som regel på de mest ubelejlige tidspunkter, især i julen er det galt. Derfor er det godt at forebygge stoppede afløb ved at hælde en kedel kogende vand i afløbet et par gange om ugen.

Er dit afløb bare lidt stoppet af f.eks. fedt, kan du prøve at hælde lidt almindelig opvaskemiddel i afløbet. Det kan være med til at opløse fedtet. Ellers kan du prøve at anvende en svupper, for at få gang i afløbet igen.

Hjælper det stadig ikke, er der ikke andet for end at skille rørene for at få renset afløbet. Har proppen af fedt dannet sig i afløbssystemet under jorden på din grund, kan du af gode grunde ikke skille rørene ad, men må have fat i en slamsuger.

Kemiske rensemidler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin skal du helst undgå – både af hensyn til miljøet, men også fordi f.eks. kaustisk soda på sigt kan udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte. Desuden opløser klorin ikke propperne.