Affaldssortering i børnehøjde

Læs vores børnebog 'Ingrid og August lærer om affald

Ingrid og August lærer om affald

Alle børnehavebørn i Sønderborg Kommune har fået en ny bog. En pixibog, der lidt usædvanligt handler om noget ellers ret almindeligt, nemlig affald. Ved overgangen til den nye ordning har affaldssortering været på alles læber. Derfor har vi skrevet en bog, der forklarer affaldssorteringen til børn i alderen 3-6 år.

Her på siden har vi samlet inspiration til, hvordan I bedst bruger bogen til at lære børnene om affaldssorteringen, og vi har samlet en masse aktiviteter, som man kan lave med børnene både i institutionen og derhjemme. Vi håber, at I bliver glade for den.

Tilbud til alle børnehaver

På vores formidlingscenter har vi forløb, som henvender sig til børn i børnehave-alderen. I kan booke forløb i jeres egen børnehave eller komme besøg på vores genbrugspladser. Vi tilbyder blandt andet at komme ud til jer med affald – som selvfølgelig er rent – og lege os igennem affaldssorteringen sammen med Ingrid og August.

Læs bogen

Inden I går i gang med at læse bogen, kan du med fordel have fundet lidt rekvisitter frem eller tage børnene med ud i køkkenet, så I kan gøre det sammen. I bogen undersøger Ingrid og August nemlig forskellen på de materialer, som vores affald er lavet af – og det er nemmere for børnene at forstå materialerne, når de kan mærke dem i deres egne hænder.

Vi har skrevet en liste over de materialer, som Ingrid og August undersøger i bogen. Vi har skrevet forslag til specifikke ting i parantes, men I kan sagtens bruge andet af samme materiale, alt efter hvad I lige har til rådighed.

… og bogen kan selvfølgelig også læses helt uden rekvisitter.

God læselyst!

Rekvisitter

Papir (Gammel avis, brugt tegnepapir og en æggebakke)

Metal (Drikkedåse, makreldåse og en ske)

Plastik (Frugtbakke – fx fra vindruer (hård plastik) og en plastikpose (blød plastik)

Mad- og drikkekartoner (Mælkekarton/yoghurt-karton)

Glas (Marmeladeglas eller andet husholdningsglas)

Madaffald (Resten fra morgenmadsskålen eller en gammel gulerod)

Restaffald (Sut, kaffepose, figenstangspapir eller et chipsrør)

Aktiviteter

Det skal være sjovt at lære om affald. Her kan I hente mal-selv-tegninger fra bogen, printe sjove spil med Ingrid og August og finde opskrifter til at lave piktogrammerne ud af perleplader.

Mal-selv-tegninger

Klik på en tegning, print pdf’en ud og mal de hvide steder inden for linjerne. Så har børnene sine helt egne mal-selv-tegninger. 

Puslespil med Ingrid og August

Klik på et puslespil, print pdf’en ud og klip efter stregerne. Så har børnene sine helt egne affaldspuslespil. 

Vendespil med affald

Klik på billedet af spillet for at downloade det

Dominospil med affald

Klik på billedet af spillet for at downloade det 

Perleplade-piktogrammer

Hvad med at lave jeres egne piktogrammer i perleplader? I kan printe ‘opskriften’ til de forskellige piktogrammer her, og hænge dem op over jeres skraldespande. Du kan hente alle opskrifterne samlet eller klikke på det piktogram, som du vil have opskriften på. Opskrifterne passer til en almindelig kvadratisk perleplade. God fornøjelse!