Gode varmeråd

 

Radiator

Sørg for, at radiatorerne altid fungerer, som de skal. Det gør de, når de er varme i toppen og kolde i bunden.

Tænd for alle radiatorer
Tænd for mange radiatorer samtidig. Du sparer ikke noget ved bare at skrue helt op for én radiator. Den bruger nemlig mere varme end to eller tre, der kører på kvart drift.

Undgå at dække din radiator til
Lad være med at tørre tøj på en radiator eller stille møbler for tæt på den. Så kan den ikke komme af med varmen og bruger derfor meget energi på at varme rummet op.

Kontrollér dine termostater
Radiatorens termostat må ikke være dækket af møbler eller gardiner – så kan den ikke føle rumtemperaturen. Kontrollér 1-2 gange årligt, om termostaterne virker: Når du skruer helt op, skal radiatoren blive varm over det hele. Når du slukker, skal den blive kold efter 1-2 timer.

Luk luften ud af radiatorerne
Har du luft i varmerørene, kan vandet ikke cirkulere og det stopper varmeoverførelsen. Dette løses ved at lukke luften ud af radiatorerne. Sluk for varmen og åben ventilen, der sidder for enden af radiatoren. Luften hvisler ud af radiatoren, og når der kommer vand ud, lukkes ventilen igen. Luft radiatorerne ud regelmæssigt.

 

Temperatur

Sørg for en passende temperatur i alle rum. For hver grad du hæver den, bruger du nemlig 5% mere energi. Der bør være mindst 16°C i alle rum og ikke under 14°C, da det ellers kan give fugtproblemer.

 

Isolering

Efterisolering har stor betydning for indeklimaet i din bolig. Samtidig har det en positiv indvirkning på miljøet og din økonomi. Du kan nemlig, med en grundig efterisolering af et hus på 120 m², spare 50 % af varmeregningen og samtidig reducere udslippet af CO² med 4.900 kg hvert år. Defor kan det godt betale sig at finde ud af, om din bolig trænger til en omgang efterisolering. Både når det gælder din økonomi og hensynet til miljøet.

Sørg for at ydermure, loft og rør er isolerede, og at døre og vinduer slutter tæt.

 

Vinduer

Vælg energiruder, når vinduer og glas skal udskiftes. Med energiruder får du mindre træk, et bedre indeklima og mindre kondensvand på indersiden af ruden.

 

Andet

Luft ud på den rigtige måde
Luft ud 2-3 gange dagligt, så du undgår problemer med fugt og dårligt indeklima. Den bedste måde er at skabe gennemtræk i et par minutter. Husk at lukke/skrue ned for radiatorerne, mens du lufter ud.

Spar på det varme vand
Lad være med at vaske op under rindende vand. Tag brusebad i stedet for karbad. Og brug vandbesparende brusehoveder og armaturer ved køkken- og håndvaske. Vandet skal ikke være varmere end nødvendigt, men samtidig må det heller ikke være lunkent, så der dannes bakterier.

Hold øje med forbruget
Aflæs varmemåleren jævnligt. På den måde kan du holde øje med forbruget og hurtigere opdage fejl og skader på varmeanlægget.