Drikkevandets rejse

Vi fejrer Vandets Dag d. 22. marts for rent vand er værd at fejre. Fejr vandet sammen med os, og se hvordan vi laver grundvand om til drikkevand.

Vandets Dag

Hvert år den 22. marts fejrer vi Vandets Dag. Her sætter vi fokus på vores gode drikkevand – og på vandets vej fra vores vandværker til dig.

I 2021 markerer vi Vandets Dag digitalt. Se videoen og kom med på vandets rejse fra grundvand til drikkevand, og hør om grundvandssikring og om, hvad du som forbruger selv kan gøre for at passe på vores drikkevand.

5 måder du kan passe på grundvandet

1. Sluk for vandhanen, mens du børster dine tænder (Så sparer du op til 6 liter vand i minuttet)

2. Skær et par minutter af dit brusebad

3. Vælg et vandsparende toilet. Et alm. toilet bruger 15 liter vand pr. skyl, mens et vandsparende toilet kun bruger 3-6 liter pr. skyl

4. Vælg et alternativ til sprøjtegifte, når du vil ukrudtet til livs i din have

5. Brug en vandkande i stedet for haveslangen, når du vander i haven

Fakta om Vandtårnet

Det ligner en borg fra middelalderen, men faktisk blev Solvang Vandtårn først opført i 1936.

Selve tårnet er en højtryksbeholder og blev bygget for at give ekstra vandtryk til de omkringliggende huse, der lå højt i terrænet. I dag er denne funktion overtaget af pumper i bunden af tårnet, og den 180 m³ store beholder i toppen af tårnet er tom.

Langs kanten er Vandtårnet forsynet med et brystværn, der kan minde om skydeskår. Ved at referere til vigtige bygninger fra fortiden – som en ridderborg – signalerer arkitekturen, hvor vigtig Vandtårnet er og har været for Sønderborg.

Vandtårnet har gennem tiderne været udsat for lidt af hvert – f.eks. blev tårnet under 2. Verdenskrig malet i camouflagefarver for at skjule det for fjendtlige fly.

På væggene i selve tårnet er der malet vægmalerier med mytologiske motiver med relation til vand.

Find vej til Vandtårnet