Hjælp materialerne på vej

Når du smider genbrugsmaterialer i din genbrugsbeholder, starter en rejse

Vejen fra genbrugsbeholderen til genbrugsmateriale

Når du smider flasker, papir, pap, metaldåser, plastemballage eller plastikposer i din genbrugsbeholder, starter en rejse. For at blive til gode genbrugsmaterialer skal materialerne nemlig først forbi sorteringsanlægget, hvor de bliver sorteret, presset og pakket.

Her er et par tips til, hvordan du hjælper materialerne godt på vej:

Er du i tvivl om sorteringen af dit affald? Få svaret i vores Sorteringsguide

Tøm posen!

Vi ved, du mener det godt, når du smider en plastikpose fuld af tomme metaldåser eller gamle aviser i din genbrugsbeholder. Men desværre sker der det, at når den fyldte pose kommer op på sorteringsbåndet – bliver både pose og indhold kasseret. For det går stærkt på sorteringsanlægget – og maskinerne kan ikke tømme poser.

Selv plastikposer og aviser, der jo skal i det samme rum, skal skilles ad, inden du smider dem i genbrugsbeholderen. For pap, papir og plastik bliver delt og sendt videre hver sin vej, når de kommer på sorteringsanlægget. Og de fyldte plastposer bliver taget fra og sendt til forbrænding.

Så husk at tømme posen!

Tomme plastikposer er ikke metal, glas eller hård plast

Tomme plastikposer er rigtig godt genbrug – men kun hvis du sørger for, at de kommer i samme rum som plastfolie, papir og pap, hvis du har en todelt genbrugsbeholder, eller sammen med pap hvis du afleverer dit genbrugsaffald i en container.

Skil pap fra plast, metal fra glas ...

Paprammer med plastfolie omkring, et syltetøjsglas med låg, en skotøjsæske af pap med papir indeni – listen er lang. Fælles for alle eksemplerne er, at de består af materialer, som vi sagtens kan genbruge hver for sig. Men kun hvis du skiller ad dem, inden du smider dem i genbrugsbeholderen.

På sorteringsanlægget kommer materialerne nemlig gennem en næsten Storm P.-agtig proces. Plastikposer bliver ‘pustet’ til side, en magnet fanger metallet – men hænger materialerne sammen, virker maskineriet ikke. Derfor bliver f.eks. paprammer med plastfolie omkring sorteret fra, og både pap og plast bliver kørt til forbrænding i stedet for at blive til godt genbrug.

Så skil pap fra plast, tag låget af syltetøjsglasset, tøm skotøjsæsken for papir – også selvom materialerne faktisk skal i samme rum i din genbrugsbeholder.