Tørke

Hvis Danmark bliver ramt af tørke, kan der være grund til omtanke, inden du tænder for vandhanen

Brug drikkevandet fornuftigt

Vores fem vandværker har masser af drikkevand, og derfor vil vi i Sønderborg Forsyning som udgangspunkt ikke indføre restriktioner i forhold til brug af vand, selvom der opstod tørke.

Men hvis der opstår tørke, kan det også betyde, at behovet for vand stiger betydeligt, og nogle kan få akut brug for mere vand end normalt – f.eks. landmændene til deres dyrehold eller brandmændene til slukning af de mange markbrande, der desværre kan hærge i tørken.

Derfor er det vigtigt, at vi alle husker at tænke os om, så der også ved tørke er vand nok til akutte situationer.

Vi opfordrer til, at du kun vander din have der, hvor det er absolut nødvendigt – f.eks. i krukker og drivhuse. Hvis det ikke har regnet i flere uger, ser græsplænen måske gul og vissen ud, men den skal nok blive grønt igen, så snart regnen kommer. I mellemtiden kan du måske glæde dig over, at du slipper for at slå græsset, så længe tørken står på.

På samme måde håber vi, at du ikke dagligt fylder badebassinet, men i stedet tager en tur til stranden, hvis det er langt mellem regnbygerne.

Blev vandet pludselig brunt?

Når brandbilerne rykker ud, bruger de store mængder vand til at slukke brandene. Når der i forbindelse med tørke er mange brande, kan det ske, at pumperne på vores vandværker kommer på overarbejde – og at vandet i et område derfor en kort overgang bliver brunt.

Det brune vand er ganske ufarligt og opstår, fordi udfældede jern hvirvles op i ledningerne og farver vandet rødbrunt. Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke det misfarvede vand, men det ser ikke godt ud. Desuden er det ikke klogt at vaske tøj i vandet, da farven kan sætte sig i det.