Bare smid klunset

... i tøjcontaineren! Selvom din bluse er forvasket og dine lagner slidt, vil vi gerne have dem

Bare smid klunset – i tøjcontaineren på vores genbrugsplads

De gamle håndklæder, den tyndslidte sommerkjole, de falmede gardiner, den næsten ubrugte skijakke, de kiksede bukser, skjorten med den genstridige plet – vi elsker ALLE dine brugte tekstiler!

Måske tænker du, at blusen er for slidt til genbrug, eller at vi nok ikke vil have dine gamle lagner – men du tager helt fejl! Vi vil gerne have alle dine brugte tekstiler.

Er de slidte, bliver de genbrugt i produktionen af bl.a. kludetæpper. Er de stadig pæne, ender de på hylderne i vores eller andre genbrugsbutikker, så andre kan få glæde af dem.

HUSK: Når du har smidt dit genbrugskluns i vores tøjcontainer, bliver containeren tømt, og indholdet sorteret af vores personale. Sorteringen foregår i hånden – så det er vigtigt, at tøjet er rent, og at du har lagt det i poser, inden du smider det i containeren.

Tekstilaffald i hjemmet

Sønderborg Kommune har vedtaget at sende et forslag til nyt regulativ for husholdningsaffald i offentlig høring. Det omhandler bl.a. husstandsindsamling af tekstilaffald i poser fra d. 1. oktober 2021. 

Hvorfor er ALT dit brugte tøj godt til genbrug?

Måske tænker du, at dine hullede tennissokker nok ikke kan genbruges – men det kan de faktisk! Nye behandlingsmuligheder betyder nemlig, at næsten alle typer tekstil kan genanvendes i tekstilproduktionen.

Så vi kan bruge alt dit brugte kluns – bare det er rent og pakket i poser, inden du smider det i tøjcontaineren.

Forlæng levetiden for dit tøj
Danmark er det land i Norden, der har det højeste tekstilforbrug per indbygger – hele 16 kg tøj om året bliver det til. Hvis bare en lille del af det tøj bliver brugt igen, gør det en stor forskel for miljøet.

Det kræver nemlig ikke mindre end 58.000 liter vand og 48 kilo kemikalier at producere 16 kg tøj – og så er det jo en skam, at vi i Danmark hvert år sender næsten 45.000 ton tøj til forbrænding. Heldigvis betyder et øget fokus på problemet, at mere og mere tøj bliver indsamlet.

Vidste du …
… at vi kun bruger vores tøj i ca. 2,2 år?
… at hvis vi kan forlænge tøjets levetid i bare 3 måneder, kan vi reducere tekstilernes fingertryk på CO2, affald og vand med henholdsvis 8, 9 og 10 %?

Kilde: Nordisk Ministerråd, WRAP

Hvorfor står der Folkekirkens Nødhjælp på containerne?

I Sønderborg Forsyning har vi indgået et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Samarbejdet er rent win-win: Vi har fået lov til at låne tøjcontainere af Folkekirkens Nødhjælp. Når containeren er fuld, bliver den tømt af vores personale, der sorterer det bedste tøj fra. Det tøj bliver solgt fra vores genbrugsbutikker.

De resterende tekstiler bliver sendt videre til Folkekirkens Nødhjælp, der gennem deres distributionsnet sender tekstilerne videre til genanvendelse i udlandet. Her bliver tekstilerne bl.a. revlet op og brugt til polstring eller isoleringsmateriale.

Hvad med sko?

Vi vil også rigtig gerne have dine brugte sko – men her er vi en lille smule kræsne. Sko er nemlig kun ‘direkte genbrug’, dvs. at de sko, du afleverer, bliver solgt direkte videre i vores genbrugsbutikker.

Derfor kan vi kun bruge sko, der er i par og i rimelig god stand – og vi bliver meget glade, hvis du har bundet skoene sammen. Så er sorteringen nemlig nemmere.

Hvis den ene sko mangler, eller hælen er slidt helt ned, kan du bare smide skoene i din beholder til restaffald.