Miljøkassen

Din nye miljøkasse er til farligt affald. Bliv klogere på hvordan du bruger den og får den tømt.

Hvad må du aflevere i Miljøkassen?

JA TAK til

Hvorfor skal batterier og sparepærer i en klar pose?
Batterier kan lække væsker, der kan skabe farlige kemiske forbindelser med andre kemikalier. Hvis du sørger for, at batterierne er i en pose, er der ingen fare.

Sparepærer kan indeholde kviksølv, og hvis pærerne bliver knust under transporten, kan det være sundhedsskadeligt for dem, der skal behandle indeholdet af din Miljøkasse.

Hold øje med faresymbolerne

Skal alt emballage i Miljøkassen, hvis det har et faresymbol? Ikke nødvendigvis. Noget emballage med faresymboler må du gerne komme til genbrug, når det er helt tomt. Du skal bare huske at tage låget af. Så kan skraldemanden nemlig se, at flasken er tom. Det gælder f.eks. tomme plastflasker fra vaskemiddel eller tomme plastflasker fra håndsprit.

Er du i tvivl?

Hvis du står med noget affald og er i tvivl, om det skal i Miljøkasse eller ej, så kan du slå det op i vores sorteringsguide og få svaret. 

Sådan får du din Miljøkasse tømt

Har du en rød Miljøkasse, stiller du ganske enkelt den fyldte kasse ud på jorden ved siden af dine affaldsbeholdere, inden skraldemanden kommer. Så tager skraldemanden den fyldte Miljøkasse med – og stiller en ny, tom kasse til dig.

Har du en orange Miljøkasse, kan du aflevere den fyldte kasse i Miljøskabet. Miljøskabet står typisk der, hvor du afleverer dit øvrige genbrugsaffald.

Du kan også altid aflevere din miljøkasse på en af vores genbrugspladser. 

Miljøkassen må max. veje 4 kg, når du afleverer den eller stiller den ud til tømning.

Sådan åbner du miljøkassen

Miljøkassen kan være lidt svær at åbne – men det er faktisk meningen. Med farligt affald i, skal den selvfølgelig være børnesikret.

Her viser Mette tricket til at åbne den nemt og hurtigt.

Hvorfor må brugte batterier ikke ende i skraldespanden?

En meget stor del af et batteri er faktisk værdifulde råstoffer – til gengæld kan de afgive miljøskadelige stoffer, hvis ikke de bliver håndteret korrekt.

En gennemsnitlig dansk husholdning bruger 1,4 kg batterier om året – og bliver de alle afleveret til genbrug, får vi næsten et helt kilo råstoffer, vi kan bruge igen.

Hvorfor er brugte sparepærer farligt affald?

Sparepærer kan frigive små mængder kviksølv til luften, hvis det bliver brændt sammen med resten af dit affald fra beholderen til dagrenovation. Kviksølv er farligt og kan påvirke vores nervesystem.

Derfor er sparepærer godt for miljøet, mens de virker – men når de ikke længere virker, er de miljøfarligt affald, der ikke må komme i skraldespanden.

Hvad sker der med de tomme spraydåser

Dåsen med flødeskum, hårlak eller spraymaling – alle spraydåser står under tryk, og det betyder, at de kan eksplodere, hvis de bliver brændt af. Derfor indsamler vi de tomme spraydåser som farligt affald, så de kan blive tømt under forsvarlige forhold – og metallet fra dåsen kan blive brugt igen.

Hvorfor indsamler vi små elektroniske genstande?

Din fjernbetjening, dit lysende legetøj og din mobiltelefon kan indeholde miljøskadelige stoffer i form af tungmetaller som kadmium og kviksølv – men alle de små elektroniske genstande kan også indeholde værdifulde metaller som guld, sølv og kobber. Derfor er det en rigtig god idé at indsamle dem – både for miljøet og for pengepungens skyld.

Vidste du …
… at der i 200 mobiltelefoner er nok guld til at lave en guldring. Kan du bedre lide ringe af sølv, skal du kun bruge fire mobiltelefoner.