Er der liv i din beholder?

 

Vi har samlet nogle råd, så du forhåbentligt helt undgår maddiker i din beholder – eller kan komme af med dem, hvis problemet først er opstået.

 

Undgå maddiker

  • Placer din beholde­r i skyggen – varme fra direkte sol giver nemlig maddikerne optimale betingelser.
  • Pak dit affald – og særligt madaffald – i poser og bind dobbeltknude, inden du smider det i beholderen. Så kan fluerne ikke komme ned i beholderen og lægge æg i dit affald.
  • Sørg for, at skraldespanden inde i dit hus har tætsluttende låg – fluerne kan nemlig også lægge æg i dit affald, inden det kommer ud i din beholder. .
  • Sørg for at holde din beholder ren – lugt fra madrester eller væske tiltrækker spyfluernet. Det er nemmest at vaske din beholder, hvis du lægger den ned og spuler den med haveslangen – evt. også skrubber beholderen med en kost eller gulvskrubbe.

 

Kom af med maddikerne

Hvis skaden sket, og har du fået maddiker i beholderen, kan du prøve at gøre følgende, når din beholder er blevet tømt:

  1. Spul den tomme beholder grundigt – fx. med en højtryksrenser.
  2. Overhæld beholderen med kogende vand indvendigt og luk låget til.
  3. Hæld vandet ud, når det er kølet af.

 

Tilmeld dig sommertømning

Du kan også dig sommertømning, så du få tømt din restaffaldsbeholder hver uge frem til 20. september. Sommertømning er ingen garanti mod maddiker, men det kan måske afhjælpe problemet. Det koster 312,50 kr. – læs mere her.

Hvad er maddiker?
Maddiker er larver, der bliver udklækket af spyfluernes æg. Maddikerne er helt uskadelige – men de fleste kan alligevel blive enige om, at de er ulækre.

Når maddikerne pludselig indtager din affaldsbeholder, er det fordi, spyfluerne på kilometers afstand bliver tiltrukket af lugten af kød og fisk – og lægger gerne deres æg på fødevarer, der er ved at gå i fordærv.

I de kolde måneder kan æggene ikke udvikle sig, men så snart det bliver varmt, kan det gå stærkt. Spyfluens æg bliver til maddiker på kun ét døgn – efter 10 dage har de udviklet sig til spyfluer.