Maddiker i affaldsbeholderen

 

Undgå, at din affaldsbeholder bliver levende, når det lune vejr giver maddikerne optimale betingelser. Vi har samlet nogle råd, så du forhåbentligt helt undgår maddiker i din beholder – eller kan komme af med dem, hvis problemet først er opstået.

Undgå maddiker

  • Placer så vidt muligt din beholde­r i skyggen – varme fra direkte sol er optimal for udklækning af maddiker.
  • Vask din beholder, så den ikke indeholder madrester eller væske. Duften tiltrækker nemlig spyfluerne som lægger deres æg i affaldet. Det er nemmest at vaske din beholder, hvis du lægger den ned og spuler den med haveslangen – evt. også skrubber beholderen med en kost eller gulvskrubbe.
  • Pak dit affald – og særligt madaffald – i poser og bind dobbeltknude. Så kan fluerne ikke komme til at lægge æg i affaldet.
  • Spray eventuelt beholderen med insektspray for at holde fluerne væk.
  • Læg en duftpose ned i beholderen – duftposerne kan være med til at neutralisere den lugt fra skraldespanden, der tiltrækker spyfluerne og dermed minimere problemet med maddiker i affaldsbeholderne i sommervarmen. Du kan bestille duftposer her på siden under menupunktet ‘Dit affald’.

Husk, at udviklingen af maddiker kan begynde allerede i din skraldepose – sørg derfor for, at skraldespanden inde i huset har tætsluttende låg, så fluer ikke kan komme ned i posen.

Kom af med maddikerne
Hvis skaden sket, og har du allerede fået maddiker i beholderen, kan du prøve én af følgende metoder:

  • Overhæld den tomme beholder med kogende vand indvendigt og luk låget til. Hæld vandet ud, når det er kølet af.
  • Spray beholderen med insekt­spray – husk også at spraye låget – og eventuelt udenpå beholderen. Du kan også bruge spray, når der er affald i beholderen

 

maddiker

Hvad er maddiker?
Maddiker er larver, der bliver udklækket af spyfluernes æg. Maddikerne er helt uskadelige – men de fleste kan alligevel blive enige om, at de er ulækre.

Når maddikerne pludselig indtager din affaldsbeholder, er det fordi, spyfluerne på kilometers afstand bliver tiltrukket af lugten af kød og fisk – og lægger gerne deres æg på fødevarer, der er ved at gå i fordærv.

I de kolde måneder kan æggene ikke udvikle sig, men så snart det bliver varmt, kan det gå stærkt. Spyfluens æg bliver til maddiker på kun ét døgn – efter 10 dage har de udviklet sig til spyfluer.