Madaffald

Vi indsamler madaffald - det giver GRØN energi!

Madaffald er fuld af grøn energi

I Sønderborg Kommune sorterer og indsamler vi vores madaffald, som bliver genanvendt til gødning og biobrændsel. 

Hvordan bliver madaffaldet samlet ind?

Den ene af dine beholdere er til madaffald og restaffald – i hver sit rum. Du afleverer madaffaldet i ganske almindelige plastikposer, der kan lukke helt tæt, så beholderen ikke bliver unødvendigt beskidt. 

Hvordan får jeg flere poser til madaffald?

Du får udleveret poser til madaffald af os – og når de er ved at slippe op, får du bare nogle flere.

Hvis du bor i parcelhus og er ved at løbe tør for poser, kan du fastgøre en pose til låget på en af dine beholdere, inden den bliver tømt. Så afleverer skraldemanden flere poser til dig.

Hvis du bor du i lejlighed el. lign., kan du enten få flere poser på genbrugspladserne og i vores kundeservice på Ellegårdvej 8 i Sønderborg – eller du kan kontakte din vicevært, udlejer eller boligforening.

De plastikposer, du får til dit madaffald, er almindelige plastikposer – så skulle du løbe tør for poser, inden du får bestilt nye, kan du bare bruge enhver anden slags plastikpose. 

Hvorfor ikke biologisk nedbrydelige plastikposer?

De plastikposer, du får udleveret til dit madaffald, er ganske almindelige plastikposer – præcis som dem, du selv kan købe i dit supermarked.

Vi har valgt at bruge ganske almindelige plastikposer, fordi de biogasanlæg, der skal modtage madaffaldet ofte helst ikke vil have de biologisk nedbrydelige plastikposer.

Forklaringen er den, at de biologisk nedbrydelige plastikposer ganske vist bliver nedbrudt, men det sker væsentligt langsommere end madaffaldet. Det betyder, at bio-poserne bliver til en slags gelé, der kan hæmme forgasningsprocessen på biogasanlægget.

Når vi i stedet bruger ganske almindelige plastikposer, sker der det, at alle poserne med madaffald bliver samlet en en kæmpe ‘gryde’. Herefter bliver poser og madaffald kværnet til pulp, og fordi plastik er væsentligt lettere end madaffald, vil det fylde ovenpå.

Herefter kan man simpelthen si plastikken fra, så kun madaffaldet er tilbage.

Hvad er ‘Madaffald’?

Madaffald kan være mange ting – men helt overordenet er det madrester, du ellers ville smide ud:

Har du brug for en køkkenspand til dit madaffald?

Hver husstand kan få en gratis køkkenspand til madaffald. De kan hentes på vores genbrugspladser fra d. 19. december.

Mad, du ikke har lyst til at spise …

De grønne rester

Toppe, du skærer af, inden du sætter tænderne i guleroden, er rigtig godt Madaffald – og det samme gælder æbleskroget, indmaden fra melonen, stokken fra blomkålen, skrællen fra kartoflerne, osv.

De yderste blade

Hvis de yderste blade på salathovedet er gule eller bare knap så appetitlige, så smid dem i posen – på vores anlæg kan de forvandles til dejlig grøn biogas.
Så i posen med dem og Tak for Mad!

Mad, der er blevet for gammelt

Hvis skinkesalaten har overskredet ‘sidste salgsdato’, der er kommet lidt mug på rugbrødet eller bananen er blevet sort – så smid dem i posen.

HUSK at plastemballagen fra skinkesalaten ikke må komme i posen – plastik er nemlig ikke madaffald!

Mad, du ikke kunne spise …

Madresterne fra din morgenmad

Et halvt rundstykke med pålæg, en rest havregrød eller lidt røræg – bare i posen med det.

Madresterne fra din frokost

Det sidste pastasalat, en halv sandwich med tun eller de lidt halv-kedelige agurkestave må alle sammen gerne komme i posen. Bare husk at fjern alle rester af emballage eller indpakning som mellemlægspapir, stanniol eller husholdningsfilm – dét er nemlig ikke madffald!

Madresterne fra din aftensmad

Spaghetti med kødsovs, dampede grøntsager, de afgnavede spareribs og kanten fra din pizza – alle madresterne fra din tallerken kan du uden videre smide i posen.

… og skulle der være rester efter ungernes fredagsslik

– så bare smid det i posen. Chips, vingummi, bolcher og chokolade er nemlig også lækkerier for biogasanlægget.

… og mad, der blev til overs, da du var i køkkenet

Det, du skærer fra

Fedtkanten fra kyllingefileten og andet råt kød må du også gerne smide i posen – og det samme gælder osteskorper. Bare du søger for, at der ikke sidder rester af f.eks. papir eller plastik på stykkerne.

Kaffefilteret og teposen

Kaffefiltre og teposer er gode til både kompost og som madaffald – så lad dem dryppe af og smid dem i posen.

Æggeskaller

Æggeskaller, fiskeben og knoglerester kan sagtens blive til biogas – så i posen med dem.

Haveaffald kan også være Madaffald

Hvis du har små mængder haveaffald, som visne blade, potteplanter (uden potte) eller afskårne blomster, må du også gerne smide dem i beholder – men det er en god idé først at putte det i en af de poser, du har fået udleveret.

Ellers bliver beholderen hurtig beskidt.

Nej tak til emballager!

Som du kan se, er der rigtig meget, vi kan genbruge som madaffald – men der er også  ting, man kunne tro, var madaffald, men som ikke er det: 

  • Emballage – den emballage maden var i, er ikke madaffald. Så nej tak til syltetøjsglas, leverpostejsbakker eller ketchupflasker. Nogle emballager vil du kunne rengøre og smide i genbrugsbeholderen, og nogle skal i stedet i beholderen til restaffald.
  • Service – tallerkner, bestik, paptallerkner og andet, der måske har madrester på sig, er ikke madaffald.