Mød os til Kulturnatten i Sønderborg

Fredag den 23. august står vi klar til at fortælle meget mere om Affald2020

Mød os til Kulturnatten!

Fredag den 23. august 2019 fra kl. 16 – 22 står vi klar på Nørre Havnegade i Sønderborg, lige ved Multikulturhuset – og vi har naturligvis de nye beholdere med.

Tre beholdere, en miljøkasse og madaffald

I Sønderborg Kommune vil vi være helt i front med den grønne omstilling. Derfor har vi i mange år indsamlet genbrugsmaterialer i genbrugsbeholdern.

Ordningen har fungeret rigtig godt, og vi sparer hvert år miljøet for store mængder affald. Men udviklingen går stærkt, og der er i dag mange flere muligheder for at genbruge endnu flere materialer end tidligere.

Derfor er det på tide at opdatere indsamlingen af genbrugsmaterialer – og fra oktober 2020 vil vi gøre det på tre helt centrale måder:

1. Tre beholdere gør det lettere at sortere

Fra oktober 2020 vil alle husstande i Sønderborg Kommune have tre to-delte beholdere i stedet for de to beholdere, vi har i dag.

De tre beholdere vil gøre det langt nemmere at sortere affaldet. Nu får hvert materiale nemlig sit eget ’rum’ i beholderen, og vi kan sortere vores affald i seks forskellige typer affald:

  • Metal
  • Glas
  • Plastik (både hård og blød)
  • Pap & Papir
  • Madaffald
  • Restaffald

Hvor store er de nye beholdere?
Vi kender endnu ikke den præcise størrelse på beholderne – men de vil have omtrent samme mål som de nuværende todelte genbrugsbeholdere (240 liter).

Så snart vi har de præcise mål, vil de være at finde her på siden, og de bliver annonceret i vores annoncer og på Facebook.

Hvis du har brug for beholdere i andre størrelser
De tre nye 240 liters beholdere er standardløsningen, der vil erstatte den nuværende standardløsning med en todelt genbrugsbeholder (240L) + en beholder til restaffald (240L eller 190L).

Hvis du i dag har en anden løsning sørger vi for, at du i god god tid inden udskiftningen får besked om, hvilken type beholdere du vil få med den nye ordning.

Hvis dine behov har ændret sig, kan du naturligvis kontakte os, så vi kan finde den helt rigtige løsning til dig.

Vi udsender brev til dig, hvor du kan se, hvilke beholdere du vil få.

Brevet bliver sendt via e-boks omkring 1. december 2019.

2. Du får en Miljøkasse til farligt affald

Det er ikke godt for miljøet, hvis farligt affald i en snæver vending ender i skraldespanden. Derfor skal det være nemt at komme af med sit farlige affald – og fra oktober 2020 får alle husstande i Sønderborg Kommune en Miljøkasse.

Hvis du bor i lejlighed eller rækkehus, har du måske allerede stiftet bekendtskab med Miljøkassen, for her har ordningen allerede kørt i et par år. 

Ordningen er en stor succes, og bliver derfor nu spredt ud til alle. Det er ganske enkelt:

Når du har fyldt Miljøkassen med farligt affald som spraydåser, batterier eller kemikalierester, stiller du den ganske enkelt ud sammen med dine beholdere, inden skraldemanden kommer.

Så får du den fyldte kasse ombyttet til en tom.

 

3. Vi indsamler madaffaldet

Hvert år havner 5.720 ton madaffald sammen med det øvrige restaffald i skraldespandene rundt omkring i Sønderborg Kommune.

Hvis vi i stedet indsamlede madaffaldet separat, kunne vi omdanne det til 1.029.600 m3 biogas – eller 6.292.000 kWh svarende til strømforbruget i mere end 1.700 gennemsnitlige husstande.

Derfor vil vi fra oktober 2020 indsamle madaffaldet, så det kan blive omdannet til GRØN energi.

Madaffald kan være mange ting – men helt overordenet er det madrester, du ellers ville smide ud. Du kan læse mere her.