Vi er klar til 10 slags affald!

Dine 3 nye beholdere kan sammen med Miljøkassen nemt leve op til regeringens udspil.

Fremtidens affaldssortering

Regeringen har lanceret et ambitiøst udspil til fremtidens affaldssortering. Hele 10 forskellige typer skal vi fremover sortere vores affald i.

Men bare rolig – i Sønderborg kommune kommer der ikke til at stå 10 forskellige beholdere i indkørslerne.

Når vi tager hul på den nye affaldssortering i slutningen af september, er vi med 3 beholdere, en Miljøkasse og 8 genbrugspladser klar til fremtidens afaldssortering.

Farligt affald i Miljøkassen

Miljøkassen gør det muligt at samle og opbevare dit miljøfarlig affald – og bortskaffe affaldet på en nem, miljørigtig og forsvarlig måde.

Når Miljøkassen er fyldt, stiller du den ganske enkelt ud sammen med dine affaldsbeholdere, inden skraldemanden kommer. Så tager skraldemanden den fyldte Miljøkasse med – og stiller en ny, tom kasse til dig.

Du kan læse mere om Miljøkassen her.

Madaffald og restaffald

Hvert år sender vi i Sønderborg kommune mere end 6.000 ton madaffald til forbrænding – og det er synd! For hvis vi i stedet omdannede den mængde madaffald til biogas, kunne vi producerer strøm i et år til næsten 1.000 husstande.

Det giver rigtig god mening at indsamle madaffald – og derfor gør vi det naturligvis også.

Vil du vide mere, om hvad madaffald er og de poser, du får til at indsamle det i? Så finder du svarene  her.

Pap og papir i det ene rum – glas i det andet

Med den nye ordning får pap og papir sit eget eget rum, og det samme gør glas. Når vi ikke længere blander materialerne, bliver det meget nemmere at huske, hvor de skal hen.

Det er ikke længere sært at skulle tage plastikfolien af paprammen til sodavand – for pap og plastik skal i hvert sit rum. Og hvad med metallåget på syltetøjsgalsset? Skal det blive på eller tages af? Det skal selvfølgelig tages af, så det kan komme i rummet til metal.

Er du i tvivl om sorteringen? Så prøv vores Sorteringsguide – her kan du søge på mere end 400 forskellige materialer og genstande. Og Sorteringsguiden bliver naturligvis opdateret, inden den nye affaldssortering træder i kraft.

Mad- og drikkekartoner og Plastik

Når vores nye affaldsordning starter til efteråret, behøver du ikke længere se forskel på blød og hård plast – nu skal alt plastik nemlig i samme rum!

Det bliver også muligt at aflevere mad- og drikkekartoner  i de nye beholdere. Kartonerne skal i samme rum som plastik, og det kan jo lyde mærkeligt, men faktisk er det nemt at forklare:

Kartoner, der har indeholdt f.eks. yoghurt eller mælk vil næsten altid være våde eller indeholde små rester. Hvis de våde og beskidte kartoner bliver blandet med papir og pap i genbrugsbeholderen, bliver papir og pap også beskidt og vådt – og så kan vi ikke genanvende det.

Plastik derimod må gerne blive vådt, og hvis der kommer lidt mælk eller tomatsauce på. kan det bare blive vasket af.

Vi er klar til tekstiler!

I regeringens udspil hedder det, at vi skal indsamle tekstiler ‘husstandsnært’. Det er endnu ikke helt klart, hvad det betyder – men her er der flere muligheder, vel at mærke uden det betyder flere beholdere eller forhøjelse af taksterne:

I Sønderborg kommune har vi i forhold til andre kommuner mange genbrugspladser, og der er kun få af vores kunder, der skal køre mere end 10 minutter, før de kan aflevere haveaffald, småt brændbart – og tekstiler. Hvis det ikke er nok, er der andre muligheder – f.eks. med særlige plastikposer man kan aflevere, når beholderne bliver tømt, ligesom vi i dag kan lægge batterier på låget.

Så snart vi ved, hvad ‘husstandsnært’ betyder, vil du her kunne læse, hvilken løsning vi får i Sønderborg kommune.